Speldenprik in het heelal

Hoe zorg je ervoor dat kinderen begrijpen hoe de verschillende schijngestalten van de maan ontstaan? Waarom is ‘de ruimte’ zo’n toepasselijke naam? Wat is het gevaar van bepaalde figuren die we telkens opnieuw gebruiken? Deze kerngedachte helpt je op weg.

Kerngedachte uitgelicht

Het waarneembare heelal heeft een diameter van 93 miljard lichtjaar (een lichtjaar = afstand die licht aflegt in 1 jaar in vacuüm = 9 460 730 472 581 kilometer).

In dit heelal bevinden zich minstens 2 000 miljard sterrenstelsels waarvan de Melkweg er 1 van is. Onze Melkweg bevat zo’n 500 miljard sterren waarvan de zon er 1 van is. In ons planetenstelsel bevinden zich 8 planeten. Rond deze planeten draaien soms manen.

Sterrenstelsels in het heelal gefotografeerd door de Hubble telescoop

Toch maakt alles wat we kunnen zien (zoals de sterren, planeten en manen) maar zo’n 5% uit van de ruimte. Er is dus behoorlijk wat ruimte (al is er vermoedelijk zo’n 27% donkere materie die we niet zien).

Je ziet hier mooi hoe de kerngedachten ook onderling weer samenhangen. Zonder de zwaartekracht kan de maan niet rond de aarde draaien.

Wat toont onderzoek

Timss

Andere onderzoeken

Vaststelling

Analyse

  • 1.13. De leerlingen kunnen tonen hoe de aarde om de eigen as draait, welk gevolg dit heeft voor het dag- en nachtritme in de eigen omgeving en hoe de aarde, de zon en de maan ten opzichte van elkaar bewegen;

ID: block_6141cceb9e3c2

Misconcepties

Mogelijke lesonderwerpen


ID: block_61433980929e9

  1. Boersma, K., Graft, van M. & Knippels, M.C. (2009) ​Concepten van kinderen over natuurwetenschappelijke thema’s​. Enschede, SLO.
  2. Allen, M. (2010). ​Misconceptions in Primary Science​, Open University Press.
  3. De Lange J., De Poorter J., Strubbe K., Van Landeghem J. (2018). Great Ideas Big Science.  Geraadpleegd op 8 februari 2022 van https://bigideasgreatscience.wordpress.com/

ID: block_614339b1929ea

Raadsel

Welke steltloper kan het diepst op zoek naar wormen in de bodem?

  • Wulp
  • Tureluur
  • Kievit
Los het raadsel opMeer raadsels